WINOMIERZ CUKROMIERZ DO WIN DOMOWYCH WSKAŹNIK
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Wskaźnik do nastawu win domowych WINOMIERZ (cukromierz) ze szklaną probówką
WINOMIERZ do pomiaru stężenia cukru w toku produkcji trunków. Pomiar ten pozwala na określenie rodzaju wina przed fermentacją (słodkie, półsłodkie, wytrawne) i stężenia alkoholu po fermentacji.
Specyfikacja:
- Wysokość winomierza: 20 cm
- Średnica winomierza: 13 mm
- Wysokość probówki: 21 cm
- Średnica probówki wewnętrzna: 16,5 mm, zewnętrzna: 17,5 mm
Sposób użycia:
W przygotowanym moszczu zanurzamy winomierz i dokonujemy odczytu na skali znajdującej się w górnej jego części (cyfra znajdująca się nad kreską wyznaczająca lustro płynu). Następnie odczytaną wartość porównujemy z tabelą. Pomiar powinien być wykonany przed dodaniem drożdży i innych składników (oprócz cukru).
Przykład: Robimy wino z jabłek. Dokonujemy pomiaru, który wskazuje wartość 15. Oznacza to, że uzyskane po fermentacji wino , będzie winem wytrawnym. Jeżeli chcemy uzyskać wino słodzie powinniśmy dodać tyle cukru, aby uzyskać wartość 25.
Po fermentacji wskaźnik zanurzamy ponownie i dokonujemy odczytu, który po porównaniu z tabelą wykaże nam procentową zawartość alkoholu w powstałym winie. Odczyt dokonywany powinien być w temperaturze odniesienia 20 C.
Przykład: Po zanurzeniu wskaźnik w słodkim winie z jabłek winomierz zanurza się do cyfry 20. Oznacza to, że w winie zawarte jest od 6% do 11% alkoholu